Светски дан борбе против сиде

Према подацима Института за јавно здравље, од почетка године у Србији је регистровано 105 особа које су инфициране HIV-ом, што је нешто мање у односу на исти период прошле године. Дана, 1.12.2017. године одржана је трибина поводом „Светског дана борбе против AIDS-a“. Као и сваке године, трибину је организовала директорка Милица Андрејев и Ученички парламент наше школе.

unnamed (1) unnamed

Осим директорке, која је држала предавање из угла биолога, чули смо и предавaње нашег вероучитеља Горана.

unnamed (3)

unnamed (2)

Интересантну едукативну радионицу одржала је Александра, психолог школе. Радионица је одржана и у ОШ „Топлички хероји“ у Житорађи.

unnamed (4)

unnamed (5)

Циљ трибине и радионице је подизање свести наших ученика о овој опакој болести и превенција репродуктивног здравља. Целокупна активност наших парламентаца забележена је камером Топличке телевизије.

Иако је наука доста напредовала у терапији HIV-a, постоје закони који штите особе  који живе са  HIV-ом. Међутим, упркос овоме, људи не знају како да заштите себе и друге од HIV-a, дискиминација је остала реалност за многе људе који живе са HIV-ом. Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност да HIV није нестао – да постоји и даље витална потреба да се подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.

unnamed (6)

Како би превенција била боља, неопходно је чешће тестирање. Подаци показују да многи и не знају да су заражени и да је неопходно процес лечења отпочети на време. Тренутно у Србији са HIV-ом живи 2369 људи, а процењује се да још хиљаду особа живи са HIV-ом , а да то не зна.