Форум театар

У оквиру активности Психолошке секције при Средњој школи Житорађа, поводом  Фестивала науке организована је представа Форум театра.

IMG_0984ghf

Форум театар метода активно укључује и “глумце” и публику и на тај начин помаже да се разуме проблем из много различитих перспектива. То је добра припрема за младе и децу да преузму акцију у реалним животним ситуацијама. Уједињене нације прогласиле су Форум театар „званичним средством за социјалне промене.

IMG_1018

 

Након што смо дефинисали сцене које осликавају један од проблема заједнице, с којима се суочавају, уследило је увежбавање. Сцене су након неколико сусрета фиксиране, увежбаване, ликови су грађени постепено. Није циљ да се понуди сјајно решење у сценама, већ је циљ понудити што више могућности и осетити како је бити у одређеној улози, како би разумели некога ко је потлачен, над ким је вршена дискриминација по било ком основу, или: ставити се у улогу онога ко је опресор, како би га разумели и тако лакше деловали на промену његовог понашања у стварности.

IMG_0989

Битно је да све ове сцене и проблеми постављени у њима морају бити реални, те на тај начин обезбеђујемо једну „социјалну лабораторију“ где можемо да испробамо себе у разним ситуацијама, и испробамо више решења како да изађемо из одређене ситуације или односа. Поред тога што Форум театар нуди учесницима, не треба занемарити значај и улогу тзв “публике”, која не делегира моћ другима да мисле или делују у њено име.  Публика може да предложи било које решење, докле год је спремна да га спроведе на сцени, радећи, глумећи, режирајући – не из удобности својих столица. Кроз овај процес, учесник/ца такође може да схвати и искуси изазове остваривања напретка које је предложио/ла. Публика се тада охрабрује не само да замишља промену, већ и да је практикује и на тај начин постаје оснажена да генерише социјалну акцију.  Тиме безбеђујемо једну „социјалну лабораторију“ где можемо да испробамо себе у разним ситуацијама, и испробамо више решења како да изађемо из одређене ситуације или односа. Форум театар јесте својеврсна проба за реалност, место за испробавање решења, где се појединци оснажују да делују и да се суочавају с проблемом своје заједнице и личним проблемима.

IMG_0996

                                    Психолог школе

                                  Александра Поповић

                              web mail: http://www.psiholink.yolasite.com/