Угледни час из руског језика – Масленица

               У понедељак, 26.02.2018. године, за време четвртог часа, професорке руског језика Јованка Павић и Милена Спасојевић, одржале су угледни час са ученицима одељења II1, II2, II3, III1, III3, на тему:

Масленица

zahod-maslenica

               На почетку часа, ученици су, подељени у групама, решавали асоцијацију, чије је коначно решење био назив теме часа – Масленица. Затим је професорке Јованка Павић и Милена Спасојевић упознале су ученике са празником Масленицом.

IMG-2991

                Седам дана уочи великог поста, Русија прославља Масленицу, када цела земља пече палачинке. Празник се дочекује са радошћу и испуњен је многим обичајима и весељем. Масленица се слави целе недеље у домовима, ресторанима, на улицама, на трговима. Верује се, да, ко проведе ту седмицу у досади и гладовању, целе године неће имати среће. Главно јеле за време празника јесу палачинке. Оне симболизују сунце и долазак пролећа. Свака породица има своју рецептуру прављења палачинки, која се преноси са генерације на генерацију.

IMG-3014

           У руским градовима организују се фестивали, народне шетње, санкање, клизање, пева се, игра се, весели се и наравно пеку се и једу палачинке. У многим руским селима, сачувана је традиција да првог дана празника свака кућа доноси по сноп сламе од којег се прави страшило, облачи се у женску одећу и целе недеље се Госпођа Масленица преноси кроз село. Последњег седмог дана празника, спаљује се на ломачи, а у ватру се бацају палачинке, то је знак да би расположење требало утишати и умирити, јер долази велики пост.

IMG-3008

               Ученици су рецитовали стихове и певали песме о Масленици, читали занимљивости, уз видео записе који је пуштала професорка Милена, која је давала упутства ученицима о уређивању паноа са сликама и текстовима о празнику.

IMG-3052  IMG-3041  IMG-3016

IMG-3032

Ученици су након завршетка окачили пано на табли и говорили о својим запажањима на часу.

IMG-3028

На крају часа, у духу празника, ученици и гости, наставници који су присуствовали угледном часу, почастили су се палачинкама које су деца имале за задатак да направе код куће.

IMG-3076

             Песмом, причом и посластицом, час је завршен. Ученици су били и више него активни, а гости богати још једним новим искуством и новим усвојеним знањима о Русији и њиховој традицији.