Угледни час – Европска унија

У среду, 07.03.2018. године, за време петог часа, професорка економске групе предемета, Радмила Рајковић, одржала је угледни час из предмета национална економија, са ученицима одељења III3, на тему:

Европска унија

IMG-3424

На почетку часа, наставница, Радмила је указала на значај Европске уније, као и на место наше земље у самом процесу прикључивања ЕУ-и, а затим препустила реч ученицима.

IMG-3443

Ученици су били подељени у више група, које су припремиле презентације о самом настанку Европске уније, њеним симболима, хронологији важних догађаја, институцијама ЕУ, чланицама ЕУ, изворима права ЕУ, како постати њен члан, каква је политика ЕУ.

IMG-3464

Групе ученика су се смењивале и присутнима објашњавале значајне појединости, које до сада можда нису имали прилике да чују.

Влада Републике Србије одредила је чланство у ЕУ као свој први стратешки спољнополитички приоритет. Стварање услова за приступање Европској унији схваћено је као изузетна прилика за спровођење неопходних реформи у разним областима друштва, од правосуђа до школства. То ће грађанима омогућити квалитетнији живот, а Србији обезбедити даљи социјални и економски развој у складу са основним вредностима ЕУ, које смо препознали као своје.

IMG-3447

Европска унија, првобитно осмишљена као заједница која је промовисањем економске сарадње тежила да превазиђе тешко наслеђе прошлости у Европи, успела је да својим чланицама обезбеди миран живот и знатно бољу сарадњу и већу повезаност, што су идеје које Србија препознаје као вредности чијем спровођењу тежи.

IMG-3473