Радионица поводом обележавања Светског дана борбе против СИДЕ

Поводом обележавања Светског дана борбе против СИДЕ, у Средњој школи у Житорађи одржана је  радионица за све заинтересоване ученике, као и квиз-асоцијација са појмовима везаним за ову тему. Ученици су показали велико интересовање за ову тему, обзиром да су у адолсецентном периоду, и да немају много могућности да се адекватно информишу.

unnamed

Радионици је претходило излагање директорке Милице Андрејев о ХИВ вирусу, начинима преношења и заштите, са биолошке тачке гледишта, као и предавање вероучитеља  Горана Антанасковића, који је о овој теми говорио из угла религије. Након предавања уследила је игра Асоцијације.

unnamed (7)

unnamed (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

Радионица је започела загревањем уз игру „Ризик трансмисије“, у којој су ученици имали задатак да замисле да се налазе на журци, на којој склапају познанства. Учесници на самом почетку игре добијају „контакт листу“ на којој треба да упишу име особе коју упознају и податке о њој, омиљени цвет, биљку, боју…Када сви заврше упознавање, читају имена особа које су упознали, крај игре је када се сви учесници окупе око центра. Циљ ове игре је да се ученицима представи на који начин се преносе полне болести, на примеру могу да виде да се нису сви учесници на забави упознали једни са другима директно, али је суштина да су сви претходни, сусрети, а када се ради о полно преносивим болестима сви претходни партнери, могу бити ризик уколико се ради о незаштићеном односу. Игрица за крај била је распетљавање чвора.

unnamed (1)

За крај радионице извели смо закључак да је превенција најважнија и да не треба непромишљено ступати у интимне односе.

Предавање и радионица одржане су за ученике завршних разреда у још две основне школе ОШ „Топлички хероји“ у Житорађи и  у Црнатову. Захваљујемо се  Тиму који су чинили директорка школе, представници Ђачког парламента и психолог школе.