Награђени ученици у посети Природњачком центру у Свилајнцу

Средња школа – Житорађа, 01. априла, наградила je, бесплатним једнодневним излетом, Природњачком центру у Свилајнцу: најредовније ученике, ученике са одличним успехом на полугодишту 2016/17. године, као и одељење IV-1 за труд на практичној настави на школској економији у претходне четири године.
Природњачки центар Србије – Свилајнац је научно-образовна институција и музеј посвећен научном туризму. У објекату, површине од 3.000 квадратних метара, награђени ученици су имали прилику да виде четири тематске изложбе:

1. „Геолошки времеплов”, на којој је представљен настанак планете Земље и њен развој кроз различите епохе, од Великог праска до постанка човека.
2. „Свет диносауруса”, палеонтолошка поставка која је смештена је у централном делу зграде. Састоји се од седам скелета у природној величини различитих врста диносауруса, из периода мезозоика. Реплике су урађене по узору на оригиналне фосиле последњих генерација, до којих је наука дошла.
3. „Свет минерала и стена”, са минералима и стенама од којих је изграђена планета. Располаже збирком веома ретких минерала. Покривена су најзначајније рудне територије Србије, укључујући и Косово и Метохију, где се налазе значајна налазишта и заступљени су вероватно најлепши минерали. Један од најатрактивнијих експоната на овој изложби је минерал јадарит, који је за сада пронађен једино на територији Србије, а по свом хемијском саставу одговара криптониту из Суперменових стрипова. Из иностранства су најатрактивнији аметист из Бразила и 90 центиметара висока геода.
4. „Биодиверзитет Србије”, на којој је представљено богатство флоре и фауне Србије. Све врсте су оригиналне и направљене су специјалним препараторским методама. Приказане су у карактеристичним ситуацијама, кроз сва четири годишња доба и кроз различите делове дана.

DSCI3337 Untitled Природњачки центар